Kyriakos Liverdos Dental Clinic
Οδοντιατρική Κλινική Κυριάκου Λιβέρδου
Ειδικός Χειρουργός Στόματος, MSc Εμφυτευματολογία
Χειρουργός Οδοντίατρος, DDS
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTH)
Αρχική Σελίδα
Κλινική
Οδοντίατρος
Πληροφορίες
  Γενικά για τα δόντια
  Παθήσεις του στόματος
  Οδοντική Τερηδόνα
  Περιοδοντική νόσος
  Ευαισθησία των δοντιών
  Οδηγίες στοματικής υγιεινής
  Λεύκανση δοντιών
Εμφυτεύματα
Επικοινωνία
Δήλωση Προστασίας
 
Οδοντικά οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα:

Τα οδοντικά εμφυτεύματα ίσως είναι η απάντηση που ζητάτε για μια ελκυστική, άνετη και μόνιμη αποκατάσταση των δοντιών που σας λείπουν.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το έργο που εκτελούν, για πολλά χρόνια, τα φυσικά μας δόντια. Σπάνια εκτιμάμε το πόσο εύκολα δαγκώνουμε ένα σκληρό κομμάτι τροφής ή απολαμβάνουμε ένα σαρκώδες καλαμπόκι.

Μπορούμε να μιλάμε, να χαμογελάμε και να γελάμε με αυτοπεποίθηση και τα δόντια μας μπορούν να λειτουργούν χωρίς πόνο για πολλές δεκαετίες.

Όλα αλλάζουν όταν χάνουμε κάποια δόντια ή όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μειωμένη ικανότητα των δοντιών μας να εκτελέσουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες. Τότε συνειδητοποιούμε, την τεράστια αξία που έχουν τα υγιή δόντια στη ζωή μας και πόσο επηρεάζουν το μάσημα, την αυτοπεποίθηση και την εμφάνισή μας.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων να ανακτήσουν τη λειτουργικότητα των δοντιών τους καθώς και την αυτοπεποίθησή τους, πράγματα που κάποτε θεωρούσαν δεδομένα. Αν σας λείπει ένα μόνο δόντι ή αν χρειάζεστε μια πλήρη σειρά δοντιών, θα ήταν χρήσιμη μια συζήτηση με τον οδοντίατρό σας για τα πολλά πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Τα Δεδομένα Για Τα Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τι είναι η θεραπεία με τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων;

Σκεφτείτε τα οδοντικά εμφυτεύματα σαν μεταλλικά στηρίγματα, που τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο οστό των γνάθων για να στηρίζουν μόνιμες προσθετικές αποκαταστάσεις ή οδοντοστοιχίες αντικαθιστώντας ένα ή περισσότερα δόντια. Με μια διαδικασία που ονομάζεται “οστεοενσωμάτωση”, το οστό των γνάθων ουσιαστικά ενσωματώνεται πάνω στο εμφύτευμα, με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας πολύ μεγάλη σταθερότητα. Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα υλικό που χαρακτηρίζεται για τη βιοσυμβατότητα αλλά και τις εξαιρετικές μηχανικές του ιδιότητες.

Στην περίπτωση της έλλειψης ενός μόνο δοντιού η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος εξασφαλίζει τη διατήρηση της ακεραιότητας των διπλανών δοντιών καθώς με την κλασσική μέθοδο θα τροχίζονταν τα διπλανά δόντια ώστε να δεχτούν μια γέφυρα.

Missing tooth
Αρχική Κατάσταση
Αντιμετώπιση με εμφύτευμα
Αντιμετώπιση με εμφύτευμα
Κλασσική μέθοδος
Κλασσική μέθοδος

Στην περίπτωση έλλειψης περισσοτέρων δοντιών, τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να στηρίζουν γέφυρες ενώ όταν λείπουν όλα τα δόντια εξασφαλίζουν την κατασκευή μιας σταθερής αποκατάστασης χωρίς καθόλου κινητικότητα ξεπερνώντας προβλήματα που πολλές φορές αναπόφευκτα παρουσιάζονται μετά την κατασκευή μιας κλασσικής οδοντοστοιχίας.

Τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων είναι πολύ υψηλό μεταξύ 94-98%. Οι μη καπνιστές με καλή στοματική υγιεινή έχουν ακόμα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, πιο κοντά στο 98%. Με καλή υγιεινή και συχνούς καθαρισμούς τα εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν για όλη τη ζωή.

Η διαδικασία για τοποθέτηση εμφυτευμάτων ξεκινά με μια αξιολόγηση της κατάστασης της στοματικής κοιλότητας από τον οδοντίατρο. Στη συνέχεια αναλύονται στον υποψήφιο για οδοντικά εμφυτεύματα, όλα τα πιθανά σχέδια θεραπείας και μαζί με αυτόν λαμβάνεται η απόφαση για τον τελικό σχεδιασμό της αποκατάστασης του στόματος.

Ακολουθεί η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος η οποία απαιτεί μια περίοδο επούλωσης ώστε να ενσωματωθεί στο οστό και να είναι σε θέση να δεχτεί την τελική αποκατάσταση. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να μπει αποκατάσταση πάνω στο εμφύτευμα την επόμενη μέρα της τοποθέτησής του. Η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο, δεν είναι επώδυνη καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία.

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση θα σας δώσουμε συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή επούλωση. Επιπλέον, πιθανόν να χρειαστεί να σας χορηγήσουμε παυσίπονα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβιοτικά για να υποβοηθήσουν την επουλωτική διαδικασία και να ανακουφίσουν από οποιαδήποτε ενόχληση. Σ’ αυτό το διάστημα, θα τοποθετήσουμε προσωρινές οδοντοστοιχίες ή προσωρινές αποκαταστάσεις με την εμφάνιση φυσικών δοντιών, που θα επιτρέψουν στο στόμα σας να λειτουργεί, όσο είναι δυνατό φυσιολογικά. Θα χρειαστεί επίσης να περιορίσετε τη δίαιτά σας σε μαλακές τροφές και να ακολουθείτε συγκεκριμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής. Είναι σημαντικό να κάνετε επαναληπτικές επισκέψεις παρακολούθησης στο οδοντιατρείο, σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, στην κατασκευή τους, ακολουθούν το υπόδειγμα της δομής των φυσικών δοντιών, επομένως παρέχουν ένα σύστημα στήριξης μεγάλης σταθερότητας για τα πρόσθετα δόντια ή τις οδοντοστοιχίες. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

  • Βελτιωμένη μασητική ικανότητα. Τα υγιή δόντια έχουν την ικανότητα να δέχονται μασητικές δυνάμεις, πάνω από 500 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα. Αν έχετε φορέσει οδοντοστοιχίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, η δύναμη αυτή μπορεί να μειωθεί σημαντικά στο 1/10 αυτής που ανέχονται τα φυσικά δόντια. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να επαναφέρουν την ικανότητα αντίστασης στις μασητικές δυνάμεις σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα υγιή φυσικά δόντια.

  • Άνεση και εφαρμογή. Τα δόντια της προσθετικής αποκατάστασης με εμφυτεύματα, στηρίζονται σταθερά πάνω στα εμφυτεύματα, που έχουν τοποθετηθεί στα οστά των γνάθων, γι’ αυτό δεν μετατοπίζονται και δεν ολισθαίνουν, όπως οι μη σταθερές οδοντοστοιχίες. Όταν οι οδοντοστοιχίες δεν είναι αρκετά σταθερές, συχνά δημιουργούν πληγές στο στόμα και κάνουν έναν ενοχλητικό θόρυβο. Με τα οδοντικά εμφυτεύματα αυτά τα προβλήματα εξαλείφονται.

  • Αποφυγή εκτροχισμού διπλανών δοντιών για τοποθέτηση γέφυρας. Με τα εμφυτεύματα δεν υποβαθμίζεται η ποιότητα και δεν περιορίζεται η διάρκεια ζωής των παρακείμενων δοντιών, όπως συμβαίνει με μια γέφυρα, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να τροχίσουμε τα γειτονικά δόντια για τη στήριξη του εμφυτεύματος όπως συμβαίνει με μια γέφυρα. Όσο πιο άθικτα παραμένουν τα δικά σας δόντια τόσο πιο σημαντικό και μακροπρόθεσμο είναι το κέρδος που προκύπτει για την υγεία του στόματος σας γενικότερα.

  • Μακροβιότητα και αξιοπιστία. Με σωστή στοματική υγιεινή και φροντίδα, συστήματα οδοντικών εμφυτευμάτων που έχουν ελεγχθεί επιστημονικά και έχουν πιστοποιηθεί, έχει αποδειχθεί ότι διατηρούνται στη θέση τους 20 και περισσότερα χρόνια και έχει αναφερθεί μικρός μόνο αριθμός επιπλοκών.

  • Αυξημένη αυτοπεποίθηση. Τα οδοντικά εμφυτεύματα λειτουργούν σε σημαντικό βαθμό, όπως τα φυσικά δόντια, γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν στο στόμα τους εμφυτεύματα αισθάνονται ανανεωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μπορούν και πάλι να μασούν, να μιλούν, να γελούν και να χαμογελούν με αυτοπεποίθηση. Σας απαλλάσσουν από τους ενοχλητικούς τριγμούς ή τις παραμορφώσεις της φωνής που προκαλούνται από τις οδοντοστοιχίες. Επίσης σας επιτρέπουν να έχετε άνετη και σταθερή αποκατάσταση των δοντιών σας χωρίς φόβο μετακίνησης των οδοντοστοιχιών και χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείται διάφορες κόλλες για να νοιώσετε αυτοπεποίθηση.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Η χειρουργική των εμφυτευμάτων έχει αποδειχθεί επιτυχημένη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, για πολλά χρόνια. Παρενέργειες, όπως η ανεπαρκής επούλωση του οστού γύρω από τα εμφυτεύματα, που οδηγεί στην αποτυχία των εμφυτευμάτων, είναι σπάνιες. Οίδημα και φλεγμονή των ούλων για λίγες μέρες μετά την επέμβαση παρουσιάζονται σαν φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού.

Πως γνωρίζω ότι είμαι καλός υποψήφιος για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Αν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια ή αν είστε δυσαρεστημένοι με τις οδοντοστοιχίες ή με άλλες επιλογές που έχουν παρουσιαστεί σε σας, ίσως να βρείτε ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η κατάλληλη λύση για σας. Τυπικά η ηλικία δεν αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα: οδοντικά εμφυτεύματα έχουν τοποθετηθεί με επιτυχία σε νέους ανθρώπους και σε ηλικιωμένους.

Στην πρώτη σας συμβουλευτική επίσκεψη, θα σας βοηθήσουμε να πάρετε την απόφασή σας. Σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν είναι τα εξής:

  • Καλή γενική υγεία.

  • Υγιή ούλα.

  • Επαρκής οστική μάζα του οστού των γνάθων που θα στηρίξει τα οδοντικά εμφυτεύματα.

  • Μια θετική νοοτροπία που θα εξασφαλίσει την τήρηση των συνηθειών της στοματικής υγιεινής, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των εμφυτευμάτων.
Τι είδους φροντίδα απαιτείται για τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Η φροντίδα που δίνετε στα οδοντικά εμφυτεύματα έχει μεγάλη σημασία για την ικανοποίηση που θα αισθάνεστε καθώς και για τη διατήρηση της μακροβιότητας του ίδιου του εμφυτεύματος. Με κατάλληλες συνήθειες στοματικής υγιεινής – βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικούς ελέγχους στο οδοντιατρείο – το εμφύτευμά σας θα σας υπηρετήσει καλά. Μία τελευταία λέξη Μπορούμε να σας προσφέρουμε αυτή την υψηλών προδιαγραφών εναλλακτική λύση για την οδοντική σας αποκατάσταση. Αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της δέσμευσής μας να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε ένα υγιές και πολύ όμορφο χαμόγελο για όλη σας τη ζωή. Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν να δεσμεύσετε μέρος του χρόνου σας και να ακολουθείτε με αφοσίωση τις οδηγίες στοματικής υγιεινής για την καλύτερη διατήρησή τους. Επιπλέον, τα εμφυτεύματα απαιτούν μια μεγαλύτερη χρηματική επένδυση από τις μερικές ή τις ολικές οδοντοστοιχίες. Όμως, πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι το τελικό αποτέλεσμα – ένα υγιές χαμόγελο, άνεση, αυξημένη μασητική ικανότητα και η αυτοπεποίθηση που τα ακολουθεί – κάνουν την επένδυση για τα εμφυτεύματα να αξίζει.


Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ 16, 1ος όροφος, γραφείο 101
• 2324 Λακατάμια • Τηλ. 22323131 • kyriakos@liverdosdental.com.cy